×
Your cart is empty.
Zdravé stravovanie a stravovanie športovca
17. februára 2015 Wordbajan Wordpress

Zdravé stravovanie a stravovanie športovca

Posted in Blog

Zdravé stravovanie a stravovanie športovca

Každý si myslí, že športovci sa musia stravovať zdravo a naopak, že ak sa človek stravuje zdravo tak šport musí ísť oveľa lepšie.

Existujú dva pohľady na stravovanie a to z pohľadu aktívneho športovca, ktorému ide o čo najlepší výkon a z pohľadu bežného človeka, ktorému ide hlavne o zdravie. Je to verejný fakt, že aktívny športovec musí byť zdravý a všetko čo robí, robí iba pre zdravie. V dnešnej dobe extrémnych výkonov a predbiehania to bohužiaľ neplatí. Extrémny výkon si vyžaduje extrémny prístup, ktorý častokrát nieje veľmi zdraviu prospešný, ba naopak z dlhodobého hľadiska môže zdravie iba poškodiť.

Z druhej strany zasa človek ktorému ide o zdravie by nemal napodobňovať výkony a stravovanie aktívnych športovcov ak jeho jediný šport je beh na zastávku MHD.

Aktívne športujúci ľudia vedia, že keď sa nasýtia jedla s vysokým obsahom tuku, ich výkon nebude najlepší z dôvodu tráviacich problémov. Taktiež pri úplnom odstránení tukov z jedálnička môžu pociťovať problémy napr. s imunitou, pocity malátnosti, únavy atď. Bežný človek, ktorého cieľom je zdravie a vitalita, nepotrebuje jesť 8 krát denne obrovské množstvá bielkovín a sacharidov. Pre bežné fungovanie nám stačí úplne minimum a skutočnosť je taká, že väčšina populácie zje stále viac ako skutočne potrebuje. Dôvody môžu byť rozdielne, niekto nudu zaháňa jedlom, niekto žiaľ a niekto si bez plného žalúdka nedokáže predstaviť svoj život. Čiže v prvom rade je na vine životný štýl, ľudia sa menej hýbu a viac jedia. Je to presný opak toho načo sme boli stvorení. Mali by sme jesť aby sme prežili no zvyčajne žijeme preto aby sme jedli.

Ako sa hovorí všetko s mierou, platí pri tukoch a sacharidoch dvojnásobne. Pri výbere správnych plnohodnotných potravín a surovín nemusíme zjesť veľa no dokážeme prijať dostatok živín potrebných pre správne fungovanie tela. Ak jeme často priemyselne spracované jedlá s minimálnou výživovou hodnotou, tak nám nestačí ani prejedanie, aby sme dostali do tela to, čo naše telo potrebuje.

Zdravé stravovanie je termín, pod ktorým si človek predstaví diétu, nechutné diétne jedlá, rovnaké jedlo každý deň a neustále hladovanie. Ale tak ako veľa iných mýtov v stravovaní aj toto je pomýleny názor.

Zdravo sa stravovať neznamená byť obmedzovaný, ale jesť správne! Dať telu to, čo potrebuje aby správne fungovalo a udržalo si zdravie. Diéty su predovšetkým o obmedzovaní, ktorého následkom je strata hmotnosti a tuku. Zdravé stravovanie nemusí viesť k zníženiu hmotnosti ani hladu, no vyšší energetický výdaj pri takomto stravovaní môže mať vplyv na úbytok tuku, pri dostatočnom nasýteni. To je snom každého človeka jesť a chudnúť, no veľa ľudí odradí zmena! Zmena stravovacích návykov, zmena výberu potravín a technologickej prípravy, tiež disciplína v príprave jedál a pravidelneho stravovania. Ten kto prekoná túto bariéru, je na dobrej ceste k lepšiemu zdraviu, krajšiemu štíhlejšiemu telu a výbornému pocitu.

Stravovanie športovca je úplne odlišné od bežného stravovania. Hlavný rozdiel je v pravidelnosti a funkčnosti. Zatiaľ čo bežní ľudia si vyberajú a jedia jedlo podľa chuti, vzhľadu, vône, športovci sledujú skôr energetickú hodnotu, množstvo bielkovín, tukov a sacharidov. Samozrejme každý šport je iný, každý má inú prioritu no podstata je rovnaká. Pozornosť venovaná stravovaniu má veľký vplyv na športový výkon. Športovci sú častokrát ochotní podstupovať stravovacie extrémy, ktoré majú negatívny vplyv na ich zdravie. Vrcholový šport je o extrémoch a to nie len na športovisku ale v každom aspekte života športovca. Od viacerých ľudí počúvam názory, „prečo to robíme, ved to nieje zdravé“ Väčšina ľudí robí plno iných nezdravých vecí (alkohol, cigarety, drogy, …) a nikto sa nečuduje?! Tak prečo práve športovcom, ktorí to robia taktiež pre svoje vnútorné uspokojenie, no určite z lepšieho dôvodu.