×
Your cart is empty.
Všetci potrebujeme mliečny tuk, deti obzvlášť
13. septembra 2015 Wordbajan Wordpress

Všetci potrebujeme mliečny tuk, deti obzvlášť

Posted in Blog

Všetci potrebujeme mliečny tuk, deti obzvlášť

Tuky sú zdrojom energie, no takisto regulujú aj teplotu tela. Sú stavebným prvkom buniek a zdrojom esenciálnych mastných kyselín. Iba v tuku sa rozpustia niektoré vitamíny, konkrétne A, D, E a K a vďaka nemu sa tak vedia dobre vstrebať. Tuky ovplyvňujú aj funkciu, ale aj tvorbu hormónov, pomáhajú deťom rásť a vyvíjať sa a vďaka nim máme zdravú pleť aj vlasy.

Tukom treba napraviť renomé

Podľa množstva tuku sa rozdeľuje aj mlieko alebo výrobky z neho. Veď to poznáte. Nízkotučné, polotučné, plnotučné… Mliečny tuk je obzvlášť užitočný a podľa odborníkov nezvyšuje hladinu cholesterolu. Z jeho dvanástich mastných kyselín sú len tri nasýtené, podieľajúce sa na tvorbe „zlého“ cholesterolu a zvyšné sú pre nás veľmi užitočné. Chránia pred rakovinou, posilňujú imunitu aj zneškodňujú niektoré vírusy. Potláčajú infekcie isto nespôsobujú kôrnatenie ciev.

Tuky bojujú aj s rôznymi druhmi mikróbov. Ich účinky oceníte pri zápaloch a infekciách kože. Rovnako však zaberajú aj na baktérie spôsobujúce zubný kaz alebo na patogény v žalúdku a črevách. Mliečny tuk je väčšinou dobre rozptýlený, tým pádom je dobre vstrebateľný a stráviteľný. Obsahuje zmes fosfolipidov, známu aj ako lecitín, ktorý v dobrom vplýva na našu pamäť a nervy. Lecitín je teda vo všeobecnosti podstatný pre náš mozog a pôsobí aj proti vysokej hladine toho zlého cholesterolu.

Deťom plnotučné výrobky neodopierajte

V neposlednom rade sú tuky podstatné pre naše deťúrence. Pre ich správny vývoj a celkovo prospievanie. Mamičky, ktoré malým deťom núkajú nízkotučné mliečne výrobky, z obavy, že deti budú tlsté alebo obézne, robia viac škody ako úžitku. Dieťa tuky potrebuje, sú preň významným zdrojom energie a bez nich by neboli zdravé. Hlavne bez toho mliečneho tuku to nepôjde. Ten získavajú či už z materského mlieka alebo neskôr z mliečnych výrobkov či mlieka kravského. Skrátka, rast a vývoj je naozaj z veľkej časti závislý aj od dostatočného množstva kvalitných mliečnych potravín. Tuk je pri prospievaní detí skutočne kľúčovou zložkou.

Najnovšie poznatky hovoria aj o tom, že keď jeme striedmo, normálne a do bežnej stravy zaraďujeme mlieko, výrobky z neho a syry, tak sa dokonca vďaka pôsobeniu bielkovín, tukov a minerálnych látok znižuje riziko osteoporózy, nadváhy, zubného kazu alebo vysokého tlaku.

Od Meliny nájdete v obchodoch veľa zdraviu prospešných výrobkov s nefalšovaným mliečnym tukom. Stačí sa len poobzerať. Medzi také isto patria tvarohy, prírodné syry alebo nápoje.

Takže pri otázke, či dať mliečnemu tuku zelenú, už hádam máte jasnejšie. No tak, ako aj pri iných potravinách, aj tu platí zásada striedmosti. Všetko s mierou!