×
Your cart is empty.
Účinky tradičnej masti sú nenahraditeľné
20. januára 2016 Wordbajan Wordpress

Účinky tradičnej masti sú nenahraditeľné

Posted in Blog

Účinky tradičnej masti sú nenahraditeľné

Žijete pomerne zdravým životným štýlom, dva až trikrát do týždňa makáte na bežiacom páse vo fitku či dvíhate ťažké činky a tiež sa do žalúdka snažíte hádzať zdravé a výživné jedlá. Nie vždy sa vám to však darí a sem tam si doprajete krajec chleba s hrubou vrstvou masla, zlatisté hranolčeky alebo vyprážaný bravčový či kurací rezeň. No a potom si už tradične pri oplakávaní ťažkého brucha kladiete tú istú otázku: prečo sme to vlastne vložili do úst? Takéto výčitky svedomia vás už však nikdy nemusia trápiť. Tuk, ktorý najčastejšie používate, stačí totiž vymeniť za tradičnú masť. Budete sýti a vysmiati!

Tuky sú výživné. Nie však všetky!

Záujemcov o zdravý životný štýl neustále pribúda. Mnoho z nás sleduje hlavne to, čo je vhodné jesť či ako sa správne starať o svoje telo. Aj preto sme sa pri dodržiavaní rôznych diét naučili obmedziť, resp. úplne odbúrať príjem prebytočných kalórií a tuku. Pritom stačí opäť siahnuť po tradičných výrobkoch našich predkov a máme vyhraté. Zoberme si napríklad takú masť, ktorú za posledné roky v slovenských domácnostiach nahradili rôzne druhy olejov a margarínov, pričom využívame ich v pomerne veľkých množstvách. Niet sa potom čomu čudovať, že náš organizmus neoplýva práve najvitálnejším cholesterolom a telo takou postavou, akú by sme chceli vždy mať.

Krém našich babičiek

Na stoloch mal kedysi šmalec svoje stále miesto a pred nástupom stužených rastlinných tukov na trh sa hojne využíval aj v potravinárskom priemysle. Škvarená masť z pravej domácej zabíjačky bola v minulosti najcennejším výrobkom a používala sa ako energeticky výdatná nátierka, na ktorú s čerstvou cibuľou či pažítkou na chlebe nedal nikto dopustiť. Už starí Slovania boli priam zamilovaní do slaniny, pričom ako prví objavili jej vedľajší produkt, bravčovú masť. Tá slúžila ako dokonalý konzervant pre solené, sušené, varené, pečené aj údené mäso a to nielen v časoch sťahovania na iné územia. Okrem toho si naše babky masťou natierali tváre, vďaka čomu ich mali vždy hladké, bez jedinej vrásky či vyrážky. Neveríte? Opýtajte sa ich. Ešte aj dnes sa masť využíva v rôznych kozmetických prípravkoch.

Blahodarné mastné kyseliny

Bravčová masť neobsahuje žiadne ohrozujúce trans-mastné kyseliny, pričom v nej nenájdete dokonca ani umelé farbivá či rôzne iné duchocovadlá. Masť naopak oplýva esenciálnymi mastnými kyselinami ako kyselinou olejovou či omega 6 a 3 mastnou kyselinou. Tie dokážu veľmi efektne znižovať hladinu cholesterolu v krvi, spomaľovať rast tukových vankúšov a znižovať vysoký krvný tlak. Okrem toho slúžia na produkciu takých hormónov, ktoré sú potrebné pre normálny rast buniek, ohybnosť ciev, zrážanlivosť krvi a činnosť mozgu či očí. Pravidelným konzumovaním masti odbúrate bolesti kĺbov a zubov. Takéto prospešné látky by ste v klasickom slnečnicovom či olivovom oleji hľadali len márne.

Domáce bravčové sadlo je najlepšie!

Masť si možno veľmi jednoducho vytopiť aj doma. Stačí vám na to surová bravčová slanina. Tú na začiatku opláchneme, osušíme a nakrájame na malé kocky. Aby slanina neprihorela, do hrnca vlejeme vodu. Na miernom ohni postupne slaninu roztápame. Masť zlievame, keď prestane peniť. Môžeme taktiež pridať trochu mlieka a následne čakáme na to, kým masť nestuhne do podoby hustej, bielej nátierky. Gazdinky ocenia hlavne dlhú trvanlivosť a to čo i len bez pridania jedinej chemickej látky! Masť sa dokonca nemusí skladovať ani v chladničke. Postačí komora so suchým a mierne chladným prostredím. Tak čo poviete, nestojí klasická masť aspoň za vyskúšanie?