×
Your cart is empty.
Syry trochu inak – grilované!
25. mája 2015 Wordbajan Wordpress

Syry trochu inak – grilované!

Posted in Blog

Syry trochu inak – grilované!

Dobrota nad dobroty

Grilovaný syr už určite ochutnal každý a pochybujem, že sa nájde niekto, kto by nad ním ohŕňal nos. Je to lahodná dobrôtka a takto pripravený syr má zrazu úplne inú chuť. Samozrejme, že nie každý syr sa hodí na grilovanie. Tavený syrček asi neugrilujeme, ale za to hermelín, eidam alebo kozí syr sú na to ako stvorené.

Ako na to

Pogrilovať ich môžeme len tak, no aby si aj naše chuťové poháriky prišli na svoje, dobré je ich pred tým upraviť. Namarinovať, potrieť cesnakom, pokvapkať olivovým olejom… Niekto ich dokáže aj naplniť zeleninou, obaliť do slaninky alebo ponapichovať na paličku a urobiť špíz. Nápadov sa v hladnom človeku zrodí veľa, fantázii sa medze nekladú…
Aby vám to najchutnejšie zo syra neskončilo stečené na uhlí, syry treba zabaliť do alobalu alebo aspoň vytvoriť takú alobalovú mištičku, na ktorú syr položíme. Ak chcete, môžete ho trochu narezať a naplniť prelisovaným cesnakom, čili papričkou alebo nasypať dnu grilovacie korenie. Zakúpte si tvrdý syr. Od Meliny napríklad 40%-ný eidam hranol – v celku. Nakrájajte ho na malé kocky a na striedačku ponapichujte na špajlu s cibuľou, slaninou chlebíkom a pod… Inak, celkovo chlieb a pečivo sa ku grilovanému syru hodia takisto ugrilované.

Ešte niečo k tomu

Ako príloha sú vhodné uhorky, nejaká šunka, spomínané pečivo, či ugrilované zemiaky alebo iná zelenina. Veľmi dobre sa chute zladia aj s ovocnými omáčkami, tzv. chutney. Práve takéto výrazné studené ovocné dressingy patria medzi to najlepšie, čím môžeme grilovaný syr dochutiť. Namočený v brusnicovej, ríbezľovej, marhuľovej alebo inej omáčke, nemá jednoducho medzi grilovanými jedlami konkurenciu. Alebo taká v mede skaramelizovaná cibuľka. Niekto aj samotný syr griluje pokvapkaný medom…

Nuž, nápadov je dosť. Ak však uprednostňujete pohodlie a syr si chcete už predpripravený iba hodiť na gril, existuje, samozrejme, riešenie, ako pre vás… Melina má na trhu aj Párty syr na gril. V balení nájdete krúžky prírodného syra, s ktorým už netreba nič špeciálne robiť. Iba rovno naložiť na rozžhavený gril. Netreba ho dokonca ani obaľovať, pretože sa vám neroztečie.
Ak teda medzi grilované pochúťky zaradíte aj syr, zaručujeme, že zmizne z tanierov medzi prvými…