×
Your cart is empty.
Ste bledí a nervózni? Možno máte málo B12-tky!
31. augusta 2015 Wordbajan Wordpress

Ste bledí a nervózni? Možno máte málo B12-tky!

Posted in Blog

Ste bledí a nervózni? Možno máte málo B12-tky!

B12-tka je potrebná pri tvorbe červených krviniek alebo aj pri raste detí. Pomáha nám však aj zbaviť sa depresií, stresu a podporuje pamäť. Tiež znižuje hladinu cholesterolu alebo vysoký krvný tlak. Celkovo dosť ovplyvňuje funkciu centrálneho nervového systému a teda chráni aj pred sklerózou multiplex alebo pred Alzheimerom. Keďže je nápomocný pri vstrebávaní železa, jeho nedostatok skutočne spôsobuje anémiu.

Aké sú príznaky?

Ak trpíte nevysvetliteľnou chronickou únavou, ospalosťou, podráždenosťou, závratmi… Za tým všetkým môže byť práve málo B12-tky vo vašom organizme. Hovorí sa mu tiež kobalamín a ohrození nedostatkom bývajú napríklad alkoholici alebo vegetariáni. Nieže by sme ich dávali do jedného vreca, ale fakt je ten, že tvrdý alkohol zhoršuje jeho vstrebávanie a keďže sa nachádza najmä v potravinách živočíšneho pôvodu, prísni vegáni by ho mali dopĺňať aspoň výživovými doplnkami.

Jeho nedostatok je tiež veľmi častý u ľudí nad 50 rokov alebo u tých, čo majú gastro problémy alebo črevné poruchy. Anémiu spoznáte aj vizuálne veľmi jednoducho. Títo ľudia sú bledí, slabí, majú problémy s rovnováhou, koordináciou svalov, brní im v rukách. Rozhodne je to teda vitamín, ktorého dostatok by sme si mali strážiť. A to aj ak sme tehotné. Dôležitý je aj pre plodnosť a pri tvorbe spermií.

Najlepšie zdroje

Vitamín B12 nájdete v širokej škále potravín. Hlavne živočíšnych. Červené mäso, pečeň, mlieko, mliečne výrobky, vajíčka aj ryby. Ale inak, doplníte si ho aj kyslou kapustou, droždím, celozrnnými produktmi či sójou.

Ak ho teda chcete mať dostatok a netrpieť nervovými poruchami, najlepšie, čo môžete preventívne urobiť, je racionálne sa stravovať a v rámci takéhoto jedálnička si dajte aspoň sem-tam zdravé hovädzie a pravidelne mliečne výrobky. Melina ich má na pulte dostatok. Takže si hneď otvorte kefír, cmar alebo urobte tvarohovú nátierku. Viete, pre istotu… 🙂