×
Your cart is empty.
Povedzte sýýr!
19. februára 2015 Wordbajan Wordpress

Povedzte sýýr!

Posted in Blog

Povedzte sýýr!

Syrárstvo ako také, má u nás doma na Slovensku, dlhú tradíciu. Aj preto vyrábame slušné množstvo najrôznejších syrov dobrej kvality. Najznámejší syr, zabalený vždy do červenej, je eidam. Poznáte to. Tenká kôra, žltá farba a príjemná vôňa. Jednoduchá, nezameniteľná chuť. Obľúbený bol, predstavte si, už v 14. storočí! Už vtedy vedeli, že dlho vydrží a brávali si ho so sebou na zámorské plavby. Pôvod má v Holandsku, jeho názov je tiež odvodený od jedného holandského mestečka. Ako však plynul čas, rozšíril sa do celého sveta a známy je, prakticky, všade. Zreje asi 4 týždne, no inde vo svete ho nechávajú vyzrieť aj rok. Na takýto vyzretý však nie sme u nás zvyknutí, na naše chuťové bunky by bol príliš štipľavý.

Aj plátky

Plátkové syry tu neboli, pochopiteľne, odjakživa. Sú to mladší príbuzní tavených syrov. Tých trojuholníčkov na roztieranie. Plátky sa objavili až niekedy v polovici minulého storočia, kedy sme vo veľkom začali jedávať toasty a sendviče. Teda, my možno ani nie, ale v Amerike, tam to už mali.

Čo sledovať obchode

Pri výbere si treba všímať obsah tuku v sušine. To platí pri syroch všeobecne. Nájdete aj také, ktoré majú 30%-ný obsah tuku v sušine. Takýto syr je skôr vhodný na ďalšie spracovanie, zvyčajne býva lacnejší, pri konzumácii si na ňom extra nepochutnáte. Ak si však priplatíte a vyberiete kvalitnejší syr s obsahom tuku od 40%, budete spokojnejší. Dostanete na stôl senzoricky výraznejší a chutnejší produkt, chuťovo skrátka naozajstný syr. Melina má na trhu viacero druhov prírodných polotvrdých syrov. Z pultov si tak domov môžete doniesť 40%-ný eidam vo veľkom aj v menšom balení. Ako hranol aj krájaný na plátky. Už si len vybrať. Zaujímavosťou je plátkový eidam nakrájaný na veľmi tenké plátky. V jednom balení je tak 3x viac kúskov extra jemne krájaných plátkov syra, ako v hociktorom inom, bežnom balení s rovnakou gramážou. Na svoje si prídu aj vaše chuťové bunky, bude to určite zážitok… 🙂

Aby nesplesnivel

Ak nezjete doma celé balenie behom dňa, siahnite radšej po tých, ktoré sú znovu uzatvárateľné. Pri bežných sa po otvorení trvanlivosť výrazne skracuje a ako vieme, čo sa rýchlo nezje, na tom sa začne objavovať pleseň. Od Meliny si z obchodu môžete doniesť aj plátkový eidam balený v ochrannej atmosfére v opakovane uzatvárateľnom obale. Určite vydrží aspoň o niečo dlhšie čerstvý aj po otvorení.
Takže bez pochýb, vyberať je z čoho… Preto na zaradenie syrov do svojho jedálnička nezabúdajme, organizmus nám za tento prílev vápnika bude isto vďačný.