×
Your cart is empty.
Nezabúdajme na detičky
24. marca 2015 Wordbajan Wordpress

Nezabúdajme na detičky

Posted in Blog

Nezabúdajme na detičky

Takmer dokonalá potravina

Mlieko je jednou z potravín s najlepšie vyváženým zložením. Mliečne výrobky sú zdrojom hodnotných bielkovín aj mnohých vitamínov. Pre deti sú však nepostrádateľné najmä pre vysoký obsah dobre využiteľného vápnika. Ten je, ako vieme, významný pre zdravý rast, vývoj kostí, zubov a tak vôbec… My všetci ho, skrátka, potrebujeme. O osteoporóze sa síce hovorí až v súvislosti s vyšším vekom, ale základom je prevencia a s tou treba začať od mala.

Mliečne výrobky na každý deň

Medzi obľúbené mliečne výrobky detí patrí jogurt. Papať ho môžu už sedem-osem mesační drobci. Rovnako od tohto veku vyhovujú aj kyslomliečne výrobky. Pokojne deti naučte na acidofilné mlieka, kefír alebo cmar. Sú totiž ľahko stráviteľné a vhodné aj pre väčšinu detí s intoleranciou laktózy. Cmar je na spomínaný vápnik obzvlášť bohatý, zachováva si ho v nemalom množstve a celkovo je to nápoj zdravý od prvého až po posledný dúšok.

Vo výžive malých detí treba uprednostniť určite výrobky plnotučné pred nízkotučnými. Alebo aspoň polotučné. Dieťa pre správne fungovanie potrebuje energiu aj tuk. A ak je zdravé, naozaj nie je na mieste ponúkať mu odstredené mlieka alebo výrobky z neho, z ktorých okrem tuku odišlo do nenávratna aj množstvo vitamínov, minerálov, stopových prvkov a iných látok. Doprajte im to bohaté zloženie skutočných, naozajstných mliečnych výrobkov.

Čo všetko v sebe ukrývajú…

Tak napríklad. Mliečny cukor je dobrým zdrojom energie a v mlieku nájdete aj vitamín dobrej nálady! Aspoň tak vraj býva označovaný vitamín B2. Okrem toho treba doceniť aj mliečne bielkoviny, až 90% z nich využije naše telo vo svoj prospech. Zložené sú z nenahraditeľných – esenciálnych aminokyselín, ktoré si tá naša továreň sama nevyrobí. No a napokon, ani ten obávaný mliečny tuk nie je na zahodenie, okrem toho, že je dobre stráviteľný, potrebujeme ho aj pre vstrebanie vitamínov rozpustných v tukoch, inak by nám boli nanič.

Aj ďalšie výrobky sa počítajú

Svoje miesto v detskom jedálničku majú rozhodne aj syry. Veľmi opatrne s tými tavenými, slanými… Vhodnejšie sú určite syry tvrdé, opäť bohaté na vápnik. Alebo potom tvarohy, či tvarohové výrobky. Probiotické kultúry a dobré mliečne baktérie, ktoré nájdete v kyslomliečnych výrobkoch, navyše pomáhajú budovať imunitný systém, takže v tomto sú neoceniteľnými pomocníkmi… Od Meliny môžete deťom ponúknuť napríklad ochutený cmar. Stracciatella alebo pečené jablko by im mohla zachutiť. Prípadne mliečna ryža. Dobrota, na ktorú sa ľahko zvyká. Veď vyskúšajte!

Dospeláci musia byť vzorom

Deťom by sme mali ísť rozhodne príkladom a jesť mliečne výrobky doma tiež. Mali by tvoriť skutočne podstatnú časť ich jedálnička a doprajte im určite aspoň 3 – 4 porcie denne. Rátajú sa nielen jogurty, ale aj syry, mliečne nápoje alebo tvarohové dezerty. Do varenia pre deti pokojne pridávajte kyslú smotanu, aj tá je po prvom roku života pre detičky vhodná.