×
Your cart is empty.
Mliečne výrobky sa snúbia s chudnutím
1. februára 2016 Wordbajan Wordpress

Mliečne výrobky sa snúbia s chudnutím

Posted in Blog

Mliečne výrobky sa snúbia s chudnutím

Aktuálny čas sa dá považovať za obdobie akéhosi posviatkového refrešu. Mnoho z nás totiž po práci či škole uteká rýchlosťou blesku do najbližšieho fitka. Tam v hrubej mikine na bežiacom páse či stacionárnom bicykli utierame množstvo potu do ručníkov. Po príchode domov radšej ani neotvárame chladničku a pozornosť upriamujeme na misku s čerstvým ovocím či ovsenými vločkami. Susedám a kolegom z práce sme už porozdávali aj posledné zmäknuté medovníky, pretože na nás doľahla tzv. „zrkadlová depka“. Aby toho nebolo málo, po nociach na rôznych fórach študujeme mnohé formy redukčných diét. Toto jesť môžete, hento nie, na tamto je zakázané sa čo i len pozrieť. Presne to na vás číha v najväčšej encyklopédii. Vášnivé debaty sa v poslednom čase rozpútali okolo ne/konzumovania mliečnych výrobkov počas diéty. Ostane táto dilema večne otvorená alebo sa nám ju konečne podarí rozlúsknuť?

Odpoveď odborníkov zdravej výživy

Veľa z nás si myslí, že pri krvopotnom chudnutí by sme sa mali strániť všetkých mliečnych výrobkov. Avšak pravda je úplne opačná a hlavne v žiadnom prípade by sme sa nemali v ich konzumácii nejako rapídne obmedzovať. Pozorne sa usaďte, dajte si kávu alebo čaj, zapnite si rádio a v pokoji si prečítajte nasledujúci riadok, ktorý sa pokúste vryť zlatým písmom do svojho imaginárneho zápisníka v hlave. Zapamätajte si, že mliečne produkty sú pri diéte povolené! Ak niekto nepochopil, resp. tomu nechce chápať a pripustiť si to, spúšťame replay: Mliečne produkty sú pri diéte povolené!

Nespochybniteľný rad výživových hodnôt

Niektoré z mliečnych výrobkov sú síce pri redukčnej diéte povolené v obmedzenom množstve, no niektoré môžete hltať jedna radosť. Všetky však obsahujú látky, ako sú bielkoviny, živočíšny tuk či množstvo vitamínov. Tuk nám pomáha predovšetkým vstrebávať vitamíny a dôležité látky do tela, pričom bielkoviny podporujú spaľovanie tukov so zvýšeným efektom chudnutia a chodu metabolizmu. Netreba tiež zabúdať na vysoký obsah vápnika, ktorý samozrejme spevňuje kosti, znižuje riziko osteoporózy a zabraňuje poklesu svalovej hmoty, čo sa nám pri pravidelnej návšteve fitness centier náramne hodí. Ďalším pozitívnym faktom je, že jedenie mliečnych výrobkov počas chudnutia zaručuje dlhodobú sýtosť počas celého dňa. Tú si zjedením ovsených vločiek s jablkom určite nezabezpečíte.

V chladničke by nemalo chýbať mlieko, syry či tvaroh!

Počas diéty je najvhodnejšie piť nízkotučné mlieko, popr. polotučné. V nich sa pochopiteľne nachádza nižší obsah tuku a cholesterolu ako v plnotučnom mlieku. Na druhej strane si však treba uvedomiť, že v polotučných či light mliečnych produktoch sa nachádza väčšie množstvo sacharidov. Nedá nám tiež nespomenúť kyslo mliečne výrobky ako tvaroh, jogurt, cmar, acidofilné mlieko či kefír, ktoré sú ľahko stráviteľné a bakteriálne kultúry v nich ukryté pozitívne ovplyvňujú zloženie črevnej mikroflóry. No a čo sa týka syrov, tak ani tie by ste nemali odrovnať, pretože vďaka nízkemu glykemickému indexu s množstvom vápnika si váš žalúdok nebude vyžadovať každú hodinu nejaké jedlo. Z týchto podložených faktov jednoznačne vyplýva, že mliečne výrobky vám môžu pri chudnutí vo veľkej miere naozaj pomôcť. Tak nech vám mlieko aj naďalej steká po brade!