×
Your cart is empty.
Milovníci syrov na goudu nedajú dopustiť
2. mája 2015 Wordbajan Wordpress

Milovníci syrov na goudu nedajú dopustiť

Posted in Blog

Milovníci syrov na goudu nedajú dopustiť

Aj mladý, aj starý

Rozmanitosť chuti je daná hlavne typom vyzretosti syra. Úplne mladý syr zreje asi 4 týždne a postupne sa to stupňuje až po syr prestarnutý, s dĺžkou zrenia asi dva roky. Syr sa formuje do okrúhlych bochníkov a obaľuje sa do parafínového vosku. Mladý syr je svetložltý, vyzrievaním postupne hrubne jeho kôra a celý viac tvrdne. Staré syry rozpoznáte väčšinou aj vďaka tmavým, čiernym voskovým obalom.

Určite vám zachutí

Gouda je proste klasika. Jemný maslový syr, najmä ten mladý, môže trošku pripomínať orieškovú príchuť. Vo vyzretejšom sa zase dočkáte lahodnej kombinácie slanej a sladkej, ovocnej chuti. Ten úplne starý syr sa vám bude trošku drobiť, má celkom inú štruktúru a výraznú chuť.

Bohaté zloženie

Syry, hlavne tvrdé, by mali byť určite súčasťou vášho jedálnička. Treba si len vedieť vybrať dobrú kvalitu. Obsahujú veľké množstvo bielkovín, sú teda aj vhodnou malou večerou. Kúsok syra dokáže celkom dobre zasýtiť a na noc máte o živiny postarané. Navyše, vápnik sa vraj dosť dobre ukladá počas spánku. Ďalší dôvod dopriať si syr vo večerných hodinách. Hodí sa však aj kedykoľvek počas dňa, pomáha totiž predchádzať zubnému kazu. Kúsok si teda pokojne hoďte do úst po hocijakom jedle. Namiesto dezertu, no nie? Mliečne bielkoviny neutralizujú totiž kyseliny, ktoré sú zodpovedné za vznik kazov a navyše vápnik a fosfor dokážu posilniť zubnú sklovinu. Okrem toho obsahujú aj viaceré vitamíny, ako A, B2, B12 alebo D. Plusom sú aj minerálne látky.
Jasné, že hrozbou môže byť tuk, ktorého majú syry vo väčšine prípadov dostatok, preto aj tu platí, že si treba syru dopriať s mierou, no určite ich zo stravy nevynechávať. To, že sú zdrojom kvalitných bielkovín a vápnika, im dáva obrovský význam v našom jedálničku. Ak už máte nejaké zdravotné ťažkosti, vyskúšajte odtučnenú verziu syrov. Melina vyrába aj Goudu light, s nízkym, iba 30%-ným obsahom tuku. Inak, okrem toho, si od Meliny domov donesiete Goudu v rôznych formách. Od 48%-nej veľkej tehly, údenej aj neúdenej až po extra jemné nakrájané plátky.
Gouda je skrátka syr, ktorý už má aj u nás nejakú tradíciu a chuť, ktorú si obľúbite…