×
Your cart is empty.
Jablká nie sú obyčajné, sú vzácne
9. novembra 2015 Wordbajan Wordpress

Jablká nie sú obyčajné, sú vzácne

Posted in Blog

Jablká nie sú obyčajné, sú vzácne

Jablko si dajte aj každý deň. Už jedno jablko vám totiž dokáže posilniť zdravie. Ak ich zjete viac, ochránia vás pred chrípkou, kašľom, či prechladnutím… Sú totiž plné vitamínov, minerálnych látok a cennej vlákniny. Skrýva sa v nich aj vápnik, fosfor, horčík aj železo. Z vitamínov céčko, ktoré oceníte hlavne v tomto ročnom období, no má v sebe aj vitamíny A, B, E. Teda má v sebe množstvo antioxidantov, chráni naše bunky, predchádza aj vážnym chorobám, ako rakovina. Baby bude zaujímať, že sa pomocou jabĺk dobre chudne a pomôže vám znížiť cholesterol. Vďaka nim sa neusádza tuk v cievach a tak predchádzame infarktom.

Chutia aj pomáhajú

Jablká majú spomedzi ostatných druhov ovocia najviac pektínu. Čo je druh vlákniny, rozpustný vo vode. Zabraňuje množeniu baktérií alebo iných škodlivín v tele, podporuje vylučovanie a tak celkovo nás chráni. Jablko má v sebe inak dostatok enzýmov a látok, ktoré činnosť čriev a trávenie ako také podporujú. Čiže aj preto dokážu urýchliť metabolizmus a tým aj chudnutie. Áno, sú sladké, obsahujú fruktózu, ale na druhej strane aj málo kalórií. Vo veľkej miere je totiž v jablkách zastúpená voda. Každopádne vďaka ich sladkej chuti nimi môžeme odbaviť našu chuť na sladkosti a vždy je lepším a zdravším východiskom jablko, než keksík.

Aký z nich je osoh

Jablká sú užitočné pri spomínaných jesenných či zimných virózach. No okrem toho vďaka vláknine aj pri problémoch s trávením. Poradia si so zápchou, ale naopak, ich sypké odrody aj s hnačkou. Sú teda dobrým detoxom. Jablčná šťava znižuje horúčku, jablčný ocot zase spaľuje tuky. Znižujú krvný tlak, naopak, zvyšujú imunitu. A chránia aj pred Parkinsonovou alebo Alzheimerovou chorobou. Okrem toho vám pomôžu pri žlčníkových problémoch alebo reumatických ochoreniach… Ich účinky sú, jednoducho, nevyčerpateľné, takže s chuťou do nich!

A ešte jedna podstatná vec! Jedzte ich zásadne aj so šupkou. Najviac výživných látok sa nachádza práve v šupke alebo tesne pod ňou, tak ich predsa nehodíte do koša. Jablká nás tiež udržujú mladými a krásnymi, takže s ich jedením treba začať čo najskôr. Najlepšie v detstve… 🙂

Deťom na desiatu teda rozhodne pribaľte surové jablko, no a ak majú radi chuť jabĺk, skúste im ju ponúknuť aj v mliečnych výrobkoch. Napríklad cmar s príchuťou pečeného jablka alebo pre zmenu nech vyskúšajú ovsenú kašu s jablkom a hrozienkami. Určite im zachutia!