×
Your cart is empty.
Fakty a mýty o mliečných výrobkoch
15. apríla 2015 Wordbajan Wordpress

Fakty a mýty o mliečných výrobkoch

Posted in Blog

Fakty a mýty o mliečných výrobkoch

Pravda o regulácii hmotnosti

O tom, že mliečne výrobky sú plné živín už dávno vieme. Mnoho ľudí ale netušilo, že plnotučné mliečne výrobky dokážu ovplyvňovať našu telesnú hmotnosť. Štúdie ukázali, že približne 40% žien vo veku 30 – 54 rokov sa obávajú jesť plnotučné mliečne výrobky z dôvodu priberania prebytočných kilogramov. Je pravda, že tuk obsiahnutý v plnotučných výrobkoch zvyšuje váš energetický príjem, avšak bielkoviny v nich spôsobujú tiež, že budete dlhšie sýty a tým potlačíte chuť do jedla a znížite prejedanie, čo je hlavný dôvod vášho priberania. V celkovom meradle bude vaša prijatá energetická hodnota nižšia akoby ste jedli viac nízkotučných jedál chudobných na bielkoviny.

Mliečne výrobky môžu byť skvelé pre zdravie srdca

Konzumácia nízkotučných mliečnych výrobkov môže byť prospešná pre zdravie vášho srdca. Preto treba do vášho jedálnička zaradiť aj nízkotučné produkty no výlučne naturálne (cottage cheese, mozzarela light, nízkotučný tvaroh).

Astma – prekvapujúca skutočnosť

Existuje mýtus, ktorý hovorí, že by sme mali úplne vylúčiť mliečne výrobky na zníženie alebo odstránenie astmy. V skutočnosti Národna rada pre Astmu odporúča konzumovať pestrú stravu v prípade astmy. Ľudia s astmou by mali konzumovať pestrý výber potravín a to vrátane mlieka a mliečnych výrobkov. Štúdia takmer 3000 detí predškolského veku, ukázala, že deti, ktoré jedli mliečne výrobky denne mali oveľa nižší výskyt príznakov astmy.

Intolerancia laktózy – Je tu svetlo na konci tunela

Laktóza je hlavný sacharid resp. cukov prítomný v mlieku. Bežne je laktóza strávená v žalúdku enzýmom nazvaným laktáza. Ale niektorí ľudia majú nižsiu hladinu tohto enzýmu a preto majú problém stráviť také množstvo laktózy prijatej zo stravy. Volá sa to intolerancia laktózy. Nieje to alergia na mliečne výrobky, no môže to spôsobiť nepríjemné účinky ako bolesti brucha, nadúvanie či hnačka. V dnešnej dobe však môžete kúpiť v obchode aj výrobky zbavené laktózy a tak si vychutnať mliečne výrobky bez vedľajších nepríjemných účinkov.

Mlieko a športový výkon / rehydratácia

Existuje stále viac dôkazov, že mliečne výrobky zohrávajú dôležitú úlohu v oblasti športovej výživy. Mliečné produkty sú praktické, nízkonákladové a chutné. Ich nutričné hodnoty môžu pomôcť dosiahnúť mnohé športové ciele a výkony. Mlieko prirodzene obsahuje aj tekutiny aj elektrolyty, ktoré zabraňujú dehydratácii a svalovým kŕčom. Koncentrácia sodíka je rovnaká ako v bežných športových nápojoch. Z kvalitného bio mlieka od kráv chovaných na zelenej tráve sa vyrábajú proteínové nápoje (srvátkový koncentrát, izolát alebo hydrolyzát) s najvyššou biologickou hodnotou. Pre športovcov je to ideálny a rýchlo vstrebateľný zdroj bielkovín.

Najlepšie mliečne výrobky

Ako som už spomínal, najkvalitnejšie mliečne výrobky sú z kráv chovaných na zelenej tráve. Výrobky z mlieka od týchto kráv sú bohaté na mastné kyseliny a hlavne Vitamín K2. Fermentované mliečne výrobky ako jogurt, kefír alebo cmar sú to najlepšie, čo si môžete zvoliť. Sú bohaté na probiotické baktérie, ktoré majú mnoho pozitívnych zdravotných účinkov.