×
Your cart is empty.
Vírusy číhajú na každom kroku
16. októbra 2015 Wordbajan Wordpress

Vírusy číhajú na každom kroku

Posted in Blog

Vírusy číhajú na každom kroku

Všetci o ňom dobre vieme, že je rozpustný vo vode a náš organizmus si ho nevie vytvoriť sám. Odkázaný je teda na jeho príjem stravou alebo doplnkami. Céčko nie je využívané iba v súvislosti s prechladnutím. Má v tele oveľa viac práce. Hojí rany, popáleniny aj krvácajúce ďasná. Celkovo urýchli hojenie rán. Malých aj veľkých, po operáciách. Je to antioxidant. Bráni starnutiu buniek a chráni ich pred voľnými radikálmi. Pomáha znížiť hladinu cholesterolu, podporuje funkciu železa a podstatný je pri tvorbe kolagénu. Čiže látky, ktorá tvorí štruktúru našich kostí aj svalov… Preventívne pôsobí proti infekciám a podporuje imunitný systém. A tu sa opäť dostávame k tým našim aktuálnym prechladnutiam.

Čo ak nám chýba…

Ak ho je v tele málo, nielenže skôr ochorieme, ale môžeme si privodiť aj vážnejšie problémy. Asi tým najhorším je skorbut. Takže nám môžu začať krvácať ďasná, vypadávať vlasy alebo aj zuby. Okrem toho sa pri jeho nedostatku nehoja rany, sme unavení a slabí. Inak, aj taký stres spotrebováva vitamín C! V stresových situáciách nám teda tečú nielen nervy, ale aj céčko. Obrovské množstvo sa vylúči von.

A ozaj, opak, teda predávkovanie céčkom vám nehrozí. Keď ho má telo veľa, pošle ho von. Stolicou alebo močom. Preto je aj úplne zbytočné dať si jednorazovo obrovskú bombu a vysokú dávku tohto vitamínu. Nevyužijete ho. Vaše telo dokáže, skrátka, spracovať len určité množstvo céčka naraz. Zvyšok vyjde nazmar. Neskôr však bude čakať na ďalšiu dávku. Takže si do zásoby v tomto prípade neukladá nič. Škoda, že to tak nie je aj s tukmi… 🙂

Odkiaľ ho brať

Zdroje céčka isto pozná už malé dieťa. Hlavne čerstvé ovocie a zelenina. Citrusy, šípky, paprika… Petržlenová vňať, kapusta, brokolica aj zemiaky. Doplníte ho aj čučoriedkami, ríbezľami, mangom a výborný a zdraviu prospešný je aj rakytník. Z toho sa pripravujú hlavne rôzne šťavy alebo čaje.

A zopár rád na záver

Ak sa chcete chrániť pred vírusmi, nezabúdajte, že sa šíria naozaj rýchlo a z človeka na človeka. Z rúčky do rúčky. Dotykom, bozkom, ale aj obyčajným rozprávaním. Kýchaním a kašľaním. A sú všade. Myslite na to v MHD, chrániť vás môžu obyčajné rukavice. Zbytočne si vírusy neprenesiete na seba, ak ste chytili madlo po niekom, kto už je nakazený. Hygiena je takisto veľmi dôležitá. Ruky si teda umývajte mydlom vždy… Vždy, keď si spomeniete. Všade vetrajte a hromadným stretnutiam s masami ľudí sa radšej vyhýbajte. Aspoň v čase chrípkovej sezóny. Zhrnúť prevenciu sa dá aj slovami na „s.“ Strava, spánok, smiech, šport. To je už na „š“, no skúste sa zamyslieť, možno vám na „s“ ešte napadnú aj iné slová…