×
Your cart is empty.
Vianočné pokušenie v podobe tekutého zlata
17. decembra 2015 Wordbajan Wordpress

Vianočné pokušenie v podobe tekutého zlata

Posted in Blog

Vianočné pokušenie v podobe tekutého zlata

Bim, bam, bom… šesť hodín večer, sadáme za prestretý stôl a tešíme sa na slávnostnú večeru v kruhu najbližších. Ten je vyskladaný rôznymi maškrtami tradičnej Slovenskej kuchyne. Pred jedením chrumkavých oblátok si spoločne štrngáme s tradičným vianočným nápojom. Všetky obchody ho majú na vianočných letákoch, pričom mnohí si ho snažia aj po domácky vyrobiť. Bez vaječného likéru si už ani len nedokážeme predstaviť štedrovečerný prípitok. Čo všetko sa skrýva za populárnym koňakom?

Vianoce bez likéru? Nemysliteľné!

Likér je sladký alkoholický nápoj s pomerne vysokým obsahom cukru, často ochutený nejakým ovocím, bylinkami, korením, kávou či inými plodmi a niekedy aj smotanou. Za najobľúbenejší treba jednoznačne považovať ten vajíčkový, ktorý už po stáročia spríjemňuje atmosféru najkrajších sviatkov. Nie žeby bol vaječný likér s kalorickým salkom, ktorý sa v ňom nachádza vo veľkom množstve, nejakým zdravým nápojom, no jeho sladkej príchuti sa naše chuťové bunky vyhnúť nedokážu. A i keď sa u nás jedná o alkoholický nápoj, olízať namočený prst s vaječným likérom cez sviatky dovolíme aj svojim ratolestiam. Práve sladký, žltý a hustý nápoj bol prvým alkoholovým hltom v našom detstve. A keďže za veľkou mlákou vyrábajú tento koňak bez alkoholu, deti ho tam pijú ako nejakú vodu so sirupom. Dospelí si do neho pridávajú whisky, rum, ale aj jemné sherry či koňak.

Nie je koňak ako koňak

Výroba likérov bola rozšírená už pred stáročiami, kedy sa oddelila od bylinárskej medicíny, ktorú pripravovali poväčšine mnísi. Vaječný koňak sa anglicky nazýva “Eggnog”, pričom názov vznikol na základe pomenovanie stredovekého nápoja vyrábaného z horúceho mlieka s vajíčkom. V Anglicku bol vaječný likér obľúbený hlavne medzi bohatými aristokratov. Chudobnejší ľudia ho pili menej alebo vôbec. Dôvod je prostý. Nielen brandy a ďalšie drahé liehoviny, ktoré sa pre výrobu vaječného likéru používali, ale aj vajcia boli v tom čase veľmi drahé. V 18. storočí sa vaječný likér dostal aj do nového sveta, kde si za veľmi krátky čas získal zaslúženú popularitu.

Aký je ten Váš recept?

Príprava vaječného likéru nie je náročná a zvládne ju naozaj každý. Treba si však dať pozor s načasovaním jeho výroby. Najideálnejšie je ho spracovať 2 týždne pred Vianocami, aby sa stihol dostatočne uležať. Ale nerobte ho zas veľmi skoro, pretože inak vám do Vianoc nevydrží. Niežeby sa pokazil, ale skôr ho niekto z rodiny potajomky vypije. Receptov na prípravu vaječného likéru je nespočetne veľa. Každý má vlastný, rokmi overený recept, pričom suroviny sa môžu líšiť. Základ však býva prevažne ten istý, pričom dvomi najdôležitejšími surovinami zostávajú vajcia a alkohol. Vo „vaječňáku“ sa medzi ľuďmi najlepšie osvedčil obyčajný rum. Ak koňak naplníte do peknej fľaše a vyzdobíte ju, môže vám poslúžiť aj ako milá pozornosť, keď pôjdete cez sviatky navštíviť príbuzných.