×
Your cart is empty.
Toto sú najsilnejšie prírodné doplnky výživy
28. mája 2015 Wordbajan Wordpress

Toto sú najsilnejšie prírodné doplnky výživy

Posted in Blog

Toto sú najsilnejšie prírodné doplnky výživy

Berberín

Je bioaktívna látka, ktorá sa získava z prírodných rastlín. Nieje veľmi známy, ale môže byť jeden z najsilnejších doplnkov výživy vôbec. Berberín poskytuje mnoho zdravotných výhod, no predovšetkým je veľmi účinný v znižovaní hladiny cukru v krvi. Prepokladá sa, že zníženie cukru v krvi pomáha rad mechanizmov, medzi ktoré patrí aj zníženie produkcie glukózy v pečeni a zvýšenie citlivosti na inzulín. Štúdie ukázali, že užívanie berberínu môže znížiť hladinu cukru v krvi v podobnej miere ako často používaný liek na diabetes metformín. Berberín je taktiež veľmi efektívny v znižovaní celkového cholesterolu a LDL cholesterolu. Tiež znižuje krvnú hladinu triglyceridov a hladinu krvného tlaku, ktoré by mali viesť k celkovému zníženiu rizika srdcových ochorení. Berberín sa tiež ukázal, že má veľmi dobré antibakteriálne účinky a môže dobre ochrániť pred srdcovým infaktom, rakovinou alebo Alzheimerovou chorobou. Treba si uvedomiť, že berberín je veľmi silný doplnok výživy a pred každým užívaním sa treba poradiť s lekárom, zvlášť ak užívate ešte nejaké iné lieky.

Kurkumín

Kurkuma je populárne korenie, ktoré dodáva curry jeho žlté sfarbenie. Používa sa v Indii po tisíce rokov ako liečivá bylina. Kurkuma obsahuje silnú biologicky aktívnu látku zvanú kurkumín, ktorá bola v posledných rokoch veľmi aktívne skúmaná. Kurkumín bojuje so zápalom na molekulárnej úrovni tým, že blokuje zápal signalizujúcu molekulu NF-kB. Kurkumín je tak efektívny, že ho vo viacerých štúdiach porovnávajú s proti-zápalovými liekmi, bez väčších vedľajších účinkov. Bolo preukázané, že je veľmi efektívny pri liečbe artritídy. V štúdii so 45 pacientmi s reumatoidnou artritídou im bolo denne podávané 500mg kurkumínu. Kurkumín bol v liečbe účinnejší, ako často používaný liek diclofenac. Kurkumín má aj veľa iných zdravotných výhod. Je to silný antioxidant, môže zlepšiť zdravie srdca a tiež môže pomôcť pri prevencii rakoviny a Alzheimerovej choroby. Podľa štúdie zo 60 pacientmi s depresiou, bol kurkumín rovnako účinný v liečbe depresie ako často používané antidepresíva prozac. Kurkumín sa v tele zle vstrebáva, preto je lepšie ho konzumovať ako doplnok, ktorý často obsahuje aj látky ako piperin/bioperin, ktoré zvyšujú vstrebateľnosť až o 2000%.

Red Yeast Rice (kvasnice červenej ryže)

Obsahuje prírodné statíny, čo môže znižovať hladinu cholesterolu a pomáhať predchádzať ochoreniu srdca. Lieky na predpis, ktoré obsahujú statín blokujú produkciu cholesterolu v pečeni, čo vedie k podstatne zníženej hladine cholesterolu v krvi. Tieto lieky sú najčastejšie predpisované lieky na svete. Zaujimavé je, že extrakt z typu fermentovanej ryže zvanej „Red Yeast“ môže mať podobné účinky ako tieto lieky. V čínskej štúdii u 5000 pacientov zaznamenali zníženie rizika následného srdcového infarktu až o 45 % a zníženie rizika úmrtia počas sledovaného obdobia o 33%. Treba mať na pamäti, že užívaním tohto doplnku výživy môžu nastať rovnaké vedľajšie účinky ako užívaním lieku, preto sa treba pred užívaním poradiť s lekárom.

Cesnak

Cesnak je pravdepodobne jedna z najchutnejších ingrediencií na svete. Dlhú dobu sa využíval ako liečivá rastlina u Grékov aj Rimanov. Hlavné účinky má na svedomí účinná látka, ktorú cesnak obsahuje a to je „allicín“. Je veľmi prospešná pre zdravie srdca. Štúdie ukázali, že cesnak môže znížiť celkový a LDL cholesterol v priemere o 10-15%. Oveľa dôležitejšie je, že môže výrazne znížiť krvný tlak, čo má veľký vplyv na mieru rizika infarktu, mŕtvice, ochorenia obličiek, či predčasnej smrti. V štúdii 210 ľudí s vysokým krvným tlakom bol extrakt z cesnaku efektívnejší než liek na zníženie tlaku „atenolol“. Cesnak sa zdá byť tiež veľmi účinný na posilnenie imunitného systému a tiež pomáha pri nachladnutí. Dôkazom je množstvo receptov starých mám, proti chrípke a prechladnutiu. V jednej štúdii zameranej na prechladnutie, pomohol cesnak znížiť resp. odstrániť u ľudí prechladnutie až o 63% a trvanie nachladnutia tak skrátiť o 70%. Aj preto sa cesnak často považuje za jeden z najsilnejších prírodných antibiotík aký existuje.