×
Your cart is empty.
So soľou opatrne
20. júla 2015 Wordbajan Wordpress

So soľou opatrne

Posted in Blog

So soľou opatrne

Solíme viac, než treba

U nás na Slovensku vraj všetci solíme príliš. Spotreba je dvojnásobná oproti všeobecným odporúčaniam. Solíme skôr, než jedlo vôbec ochutnáme. A pritom už samotné hotové výrobky alebo polotovary majú v sebe soli dosť. Najviac jej obsahujú, predstavte si, pekárenské výrobky. Chlieb, pečivo alebo rožky s tými hrubými zrnkami soli na vrchu.

Plusy aj mínusy

Priveľa soli v našom organizme škodí aj obličkám. Sťažuje im prácu. Aby totiž správne odstraňovali prebytočnú vodu z tela, musia mať primeraný pomer sodíka a draslíka. Veľa soli tento pomer značne narúša. Soľ vodu zadrží, odvádza sa teda menej tekutín a zvyšuje sa krvný tlak. To má zase za následok infarkty, mozgové príhody a všeličo iné. Nehovoriac o tom, že nadbytok soli nám môže aj pridať zopár kíl navyše. Soľ vie totiž celkovo rozhodiť metabolizmus, ktorému sa tiež potom horšie pracuje a nefunguje tak, ako by mal. Keď sme zavodnení, poznáte to… Opuchnú nám nohy, vznikajú aj ekzémy, zápcha a hneď sme akýsi nesvoji… Veľa soli dokonca môže spustiť aj migrény.

Náš organizmus si soľ vytvoriť nevie. Takže pridávať mu ju musíme. Sodík je nepostrádateľný pri prenose nervov, reguluje aj svalové sťahy. Ale dodávame si ho často aj nevedomky. Nemusíme si jedlo presáľať. Optimálna denná dávka soli je asi jedna čajová lyžička. Lenže v tomto množstve sú už zarátané aj miligramy, ktoré do seba dostaneme napríklad v pečive alebo konzervovaných potravinách, či mäsových výrobkoch.

Soľte s rozumom

Príjem soli je skutočne ťažké mať pod kontrolou. Až polovica nášho príjmu pochádza práve z hotových pokrmov a potravín zakúpených v obchode. Napovedať nám môže jedine slaná chuť a potom zdravý rozum. Ak sme si už niečo slané dali, potom zase soľ obmedzíme a nebudeme ju sypať na každé jedlo automaticky. A ak sa už cítite zavodnení, odporúča sa nejesť údeniny, hranolčeky, fast foody, čipsy, pukance a podobne. Pridajte radšej zeleninu, v ktorej je viac draslíka, aby sa to v tele dorovnalo.

Pri bežnej strave by sme teda nedostatok soli pociťovať nemali. A keďže je soľ návyková, ak sa vám zdá, že to so solením preháňate, skúste sa kontrolovať, soľničku odložiť. Chuťové bunky sa po krátkom čase zregenerujú a chutiť vám začne menej slané jedlo.

Aj medzi mliečnymi výrobkami sú také, ktoré obsahujú soli málo. Napríklad všeobecne odporúčaný kefír. Najužitočnejší mliečny výrobok! Len pre doplnenie informácie, obsah soli je iba 0,1 g na 100 g. Alebo potom rôzne tvarohy… Vybrať a zdravšie žiť sa vždy dá, keď sa chce…