×
Your cart is empty.
Pri strese nám chýba dôležitý minerál
6. októbra 2015 Wordbajan Wordpress

Pri strese nám chýba dôležitý minerál

Posted in Blog

Pri strese nám chýba dôležitý minerál

Málo horčíka sa spája s nezdravým životným štýlom, obezitou a aj vyšším vekom. Každopádne ho môže mať málo ktokoľvek z nás, kto ho pravidelne nedopĺňa stravou, minerálkou alebo výživovými doplnkami. Horčík sa v tele totiž len tak sám zrazu neobjaví.

V našom tele nepostrádateľný

Horčík patrí medzi najdôležitejšie minerály a pre mnoho funkcií organizmu je nenahraditeľný. Hlavne ho však potrebujú naše nervy, pamäť, svaly, no aj zuby a kosti. Podporuje účinok inzulínu, zlepšuje využitie kyslíka a je nevyhnutný aj pri vstrebávaní vápnika. Jeden druhému v našom tele pomáhajú.

Horčík má však oveľa širšie využitie. Veď len čítajte. Pomáha v prevencii pred srdcovo-cievnymi ochoreniami aj pri znižovaní cholesterolu a krvného tlaku. Zlepšuje funkciu štítnej žľazy aj prostaty. Predchádza cukrovke, aktivuje mnoho enzýmov, podieľa sa na prenose nervových vzruchov… Má na nás protistresový vplyv, pomôže zvládnuť depresiu, pôsobí proti zápche a takto by sme mohli pokračovať donekonečna. Dokopy je to vraj až tristo funkcií, ktoré sa s ním spájajú. Naše telo ho, skrátka, zúfalo potrebuje dodávať denne.

Čo ak ho je málo

Jeho využitie často znižujeme niektorými liekmi, preháňadlami, antikoncepciou alebo aj tučnými jedlami. K stratám dochádza aj pri nadmernom pití alkoholu, pri užívaní diuretík, počas veľkého stresu alebo vtedy, ak pijete iba destilovanú vodu bez minerálov. Dostaviť sa tak môže srdcová arytmia alebo až infarkt. Ochabnú nám svaly, máme často kŕče. Celkovo sme unavení a bolieva nás hlava. Nevieme sa sústrediť a nieto ešte niečo nové naučiť. Nechty sa lámu, vlasy padajú a viečka sa trasú. Z toho všetkého sa dostaví stres, nervozita a kruh sa tak uzatvára. Pritom by bolo najjednoduchšie iba si ustrážiť to, čo jeme a prípadne si viac všímať práve príjem horčíka.

Kde ho nájdeme?

Medzi prirodzené zdroje magnézia patria oriešky, datle, semiačka, banány. Všeobecne tmavá listová zelenina, minerálne vody, pri ktorých si však obsah horčíka treba prečítať. Celozrnným pečivom si tiež horčík doplníte, tak, ako aj ovsenými vločkami, fazuľou alebo ryžou. Nezabúdajte ani na mliečne výrobky, syry, mäso, ovocie a zemiaky. Dobrou správou pre maškrtníkov je, že horčík nájdete aj v kakau alebo čokoláde. Hlavne v tej horkej, pochopiteľne.

Takže, summa summarum, draslík, vápnik a horčík je trojica veľmi podstatných minerálnych látok, z ktorých každý každého potrebuje. Nedostatok horčíka spôsobuje zhoršené vstrebávanie tých ostatných. Takže jeho dopĺňanie určite nepodceňujte a vôbec… Veď viete, stravujte sa zdravo!