×
Your cart is empty.
Maslo je s nami už tisícročia!
30. apríla 2015 Wordbajan Wordpress

Maslo je s nami už tisícročia!

Posted in Blog

Maslo je s nami už tisícročia!

Za všetko môže náhoda?

Vraj prvé maslo vzniklo úplnou náhodou, keď sa mlieko v nádobách vozilo v kočoch po cestách-necestách a pri jeho nadhadzovaní a hrkaní sa skrátka spenilo. Ďalší proces bol už len otázkou kreativity a skúšania tamojších vtedajších kočovníkov.
Maslo chutí inak, ako margarín. Má svoju špecifickú, lahodnejšiu chuť. Ešte v 19. storočí si ho gazdinky vyrábali svojpomocne doma. Z nadojeného čerstvého mlieka vznikla po pár hodinách smotana, ktorú ďalej namútili na maslo. A takéto maslo skutočne chutí. A to ako v studenej kuchyni, natreté na chlebe, tak i v teplej, pri varení.

Bohaté zloženie

Naše telo ho ľahko spracuje. Tvoria ho síce nasýtené mastné kyseliny, ale tie s krátkym reťazcom, ktorých teplota topenia je blízka teplote ľudského tela. Maslo nám dodá množstvo potrebných látok. Vitamín A, E, K, vápnik, sodík, selén… Áno, samozrejme, aj tuk. A nie málo. V kvalitnom masle je ho min. 80%. Ale to neznamená, že po chlebe s maslom okamžite priberieme alebo že je to tuk, ktorý nám škodí. Ani cholesterolu sa báť netreba. Pokiaľ všetkého prijímame s mierou, nič zlé nám nehrozí. Veď ani margaríny nie sú práve najzdravšie a maslo je naproti nim predsa len produkt prirodzenejší.

Deťom maslo určite

Maslo obsahuje v tuku rozpustné vitamíny, veľmi potrebné najmä u detí. Pre ne ide jednoznačne o prirodzený zdroj výživy bez umelých prísad. Cholesterol je pre detičky, minimálne do piatich rokov, taktiež potrebný. Nevyhnutný pre vývoj mozgu, dozrievanie orgánov a ostatné metabolické procesy. Treba sa teda v našej strave znova vrátiť ku kvalitným a prirodzeným potravinám s minimom konzervačných prísad.

Ak je tuku na vás priveľa…

Ak sa však u vás objavili problémy s nadváhou, vysokým krvným tlakom alebo vysokou hladinou cholesterolu, Melina vyrába maslo aj so zníženým obsahom tuku, približne 60%-né. Je to taká alternatíva medzi pravým maslom a margarínom, dalo by sa povedať, ľahšia forma masla. Čo je však pozitívom, je ľahko roztierateľné, zachováva si vlastnosti tradičného masla a hlavne, jeho chuť. Ak teda pátrate po produktoch s menším obsahom tuku, v predajniach už sú okrem klasického, tradičného masla aj nátierky, v ktorých Melina zmiešala mliečny a rastlinný tuk. Nájdete ich pod názvom Mazlíčko a Raníčko.