×
Your cart is empty.
Fyzická aktivita je alfou a omegou zdravia
12. januára 2016 Wordbajan Wordpress

Fyzická aktivita je alfou a omegou zdravia

Posted in Blog

Fyzická aktivita je alfou a omegou zdravia

Síce sme si dali novoročné predsavzatie, že sa začneme pravidelne hýbať vo fitnes centrách, že budeme menej jesť a že sa nám tak podarí naruby prevrátiť celú životosprávu, už tradične to nenapĺňame. Pri dnešných maškrtách a nezdravých jedlách, ktoré sú tak super a ktoré na nás nečíhajú už iba v obchodoch, ale všade tam, kam sa len pohneme, resp. pozrieme či klikneme, sa im len ťažko úspešne vyhneme. Ale veď prečo by sme sa im vlastne mali neustále vyhýbať? Žijeme len raz a nejde len o pesničku! Jedzme, čo nám hrdlo ráči a o čo nás chuťové poháriky žiadajú. Skôr sa zamerajme na zvýšenie pohybu a zabijeme tak dve muchy jednou ranou. Najeme sa a budeme fit!

Z lovca sa stal obézny leňochod

Je jasné, že prvý deň v roku nestrávime na bežiacom páse v posilňovni či nebudeme behať zababušení okolo sídliska ako zmyslov zbavení. Po silvestrovskom vyčíňaní to v našich končinách ani nie je možné. Ešte celý týždeň totiž trvá, kým sa dáme dokopy. Traja králi síce obdarúvajú, no nás neprinútia, aby sme v ten deň oplývali iným pohybom, ako prechádzkou z obývačky do kuchyne a naspäť. Ďalšie dni patria prataniu vianočných ozdôb a psychickej príprave na prácu, školu či zabehávaniu do každodennej rutiny. Pomaly ale iste však zisťujeme, že polovička januára je fuč a my sme už aj bez droždia krásne vykysli. A to aj napriek nedojedeným, „už“ zmäknutým medovníkom, ktoré na nás zo stolíkov ešte stále číhajú. Okrem toho potichu závidíme tým, ktorí sa naučili lyžovať alebo snowboardovať. Dokonca sme ani nikdy nestáli na korčuliach. Ak sa mýlime (v tomto prípade nás to naozaj teší), sneh či ľad sa vám aj tak podarí kvôli čoraz teplejším zimám vychutnať len sporadicky. Počasie však nesmie byť výhovorkou, pretože možností na pohyb existujú stále dosť! Ide skôr o lenivosť. Ale ako sa prinútiť pravidelne hýbať, keď po práci či škole máme problém čo i len sa osprchovať, vstať z postele a prejsť z jednej miestnosti do druhej?

Začnime hodinovou chôdzou denne

Aj keď sa cítime unavení, mali by sme robiť všetko preto, aby sme sa prinútili k nejakému pohybu. A nejde len o dennodennú návštevu fitneska. Naopak si zas nenamýšľajme, že žmurkanie očí na gauči sa považuje za dostatočný pohyb. Pre začiatok postačí polhodinová, no svižná prechádzka. Okrem toho, že sa nadýchame čerstvého vzduchu, efektívne zaťažíme svaly, psychicky sa uvoľníme, prežijeme nové pocity a zamestnáme myseľ novými zážitkami. Cez víkend hlavne utečme niekam mimo štyroch zavretých stien. Či už to bude prechádzka v prírode alebo výlet za nákupmi do susedného mesta. Síce budeme večer dobití ako psy, no túto únavu budeme vnímať omnoho prívetivejšie. Urobíme predsa niečo pozitívne pre svoje telo a to je najdôležitejšie. Ak však naozaj nemáme čas chodiť tam či onam, venujme pohybu aspoň polhodinku priamo doma. Zadrepujme si, zaklikujme či spravme aspoň 10 brušákov. To nás predsa nezabije. A ak áno, miesto vylihovania pri hraní playstation či xbox sa postavme a zahrajme si hry cez kinect. Neverili by ste, koľko kalórií spálime.

Strava a pohyb sú iné ako v minulosti

Od pradávna bol pohyb základnou súčasťou každodenného života. Dnes je sedavý spôsob stereotypom a prirodzenosť pohybu nadobro vymizla. Vieme, že sa máme pohybovať, ale odhodlať sa k tomu je náročné, pričom odmena, ktorá na nás čaká, sa ničomu nevyrovná. Hoci sa zdá, že za nadváhu môže strava, nemusí to byť vždy tak. Našu hmotnosť významne ovplyvňuje množstvo pohybu. A i keď súčasné životné podmienky umožňujú alebo nás priamo nabádajú k tomu, aby sme sa menej hýbali, prekonajme sa. Bude to stáť za to!