×
Your cart is empty.
Chutné, zdravé a čerstvé…
17. septembra 2015 Wordbajan Wordpress

Chutné, zdravé a čerstvé…

Posted in Blog

Chutné, zdravé a čerstvé…

Vôbec najlepšie a najzdravšie sú prírodné syry. Vyrábajú sa z mlieka, tvarohu alebo smotany. Patria medzi syry čerstvé a mali by sme ich využiť a zjesť čo najskôr po zakúpení. Mávajú vysoký obsah vody, naopak nemajú kôru, nevyzerajú, skrátka, ako eidam tehla alebo niečo podobné. Sú prosto mäkké.

Podstatné zloženie a význam

Okrem vody a vápnika majú aj veľa kvalitných bielkovín, viacero vitamínov alebo iných minerálov. Takisto obsahujú mliečny tuk aj laktózu a majú jemnú vôňu. Medzi čerstvé syry patrí cottage, mozzarella, rôzne balkánske syry a aj tvaroh. Melina vyrába aj mäkký čerstvý plátkový syr. Jemné smotanové plátky nájdete v obchodoch bez príchute aj s príchuťou.

To, že sú čerstvé syry skutočne zdravé, už vieme. Rovnako tak prospievajú aj našej línii. Pokojne ich jedzte každý deň aj pri chudnutí. Majú väčšinou málo kalórií aj tuku. Samotné nemajú nejakú výraznú chuť, preto sa niektoré druhy rovno predávajú dochutené bylinkami, pažítkou, paprikou… Ale isto aj syr natur má svoje čaro a oceníte ich v nátierkach, šalátoch alebo len tak s celozrnným pečivom.

Ako raňajkové menu alebo na desiatu do práce

Najvhodnejšie sú teda do studenej kuchyne.. Často bývajú naložené v slanom náleve alebo v srvátke, skrátka, sú to skutočne syry mokré a plné vody. Aj preto naozaj nevydržia dlho, zbytočne ich neskladujte. Cottage sa určite hodí na priamu konzumáciu, podobne aj mozzarella. Bez nej nepripravíte žiadnu poriadnu pizzu či talianske cestoviny. Výborná je s rajčinami a bazalkou. Zaradiť sem treba aj ďalšie talianske syry ricotta alebo mascarpone. Z hrudkových tvarohov pripravíte nátierky, z krémových zase nejaké sladké dobroty alebo koláče. Tvaroh vôbec patrí medzi najstarší prírodný čerstvý syr a musíte uznať, má aj najširšie využitie. Z balkánskych syrov si v tejto skupine vyberte napríklad bielu felladu s typickou slanou chuťou.

Mäkké syry sú určite to, čo by ste z jedálnička nielenže nemali vyraďovať, ale ešte pridať. Pokojne denno-denne a ponúknuť aj deťom. Ak si strážite príjem tukov, nie je problém. Aj z takýchto produktov sa vyrábajú ich light verzie.