×
Your cart is empty.
Aj pred obedom treba jesť
1. marca 2015 Wordbajan Wordpress

Aj pred obedom treba jesť

Posted in Blog

Aj pred obedom treba jesť

Aj dospeláci desiatujú

Desiata rozhodne nie je iba jedlo, ktoré balíte vašim ratolestiam do školy. Mala by tvoriť približne 10 % z celkového denného príjmu energie. A teraz k praktickej stránke veci. Ak nedesiatujeme, máme príliš dlhú pauzu od raňajok po obed a tak na ten obed zhltneme omnoho viac, než by sa patrilo. Nedesiatovanie vedie k poklesu hladiny cukru v krvi. Potom sa stáva, že zaháňanie vlčieho hladu riešime sladkosťami, čipsami, čokoládkami… Celé zle! Desiata je dôležitým zdrojom živín, ale podstatné je, aby sme vedeli, čo okolo tej desiatej hodiny doobeda zjesť.

Vyberajme rozumne

Pred obedom by toto jedlo nemalo byť príliš kalorické, skôr bohaté na vitamíny a ostatné živiny, na bielkoviny aj sacharidy. Ideálne sú teda potraviny ako celozrnné pečivo, mliečne produkty, ovocie a zelenina. Menšie pečivko si natrite vajíčkovou, bryndzovou, zeleninovou alebo inou nátierkou. Dobrou voľbou je aj Melina Cottage cheese s pažítkou alebo ten light, prípadne to ešte zakryte kúskom syra, prihoďte si k tomu nejakú papriku, uhorku alebo paradajku. Zaliať to môžete mliečnym nápojom. Napríklad ovocným alebo stracciatellovým cmarom. V iný deň si pre zmenu dajte ovocno – mliečnu desiatu. Banán, jablko, hrušku, nektarinku… Čo sezóna ponúka… K tomu mliečny dezert. Melina pre vás vyrába dostatok výrobkov, vhodných ako tip na desiatu. Mliečnu natur ryžu bez príchute alebo takú už aj s ovocím. Prípadne ovsenú kašu, ktorou si takisto doplníte energiu a dodáte potrebné živiny. Doobeda si totiž môžete ešte dovoliť dať aj niečo sladké, cez deň to snáď stihnete spáliť. Podstatné je vedieť si dobre vybrať a nie vyhladovaní schmatnúť prvý koláč, šišku, hot-dog alebo pagáč, na ktorý v bufete narazíte.

Pite!

Nezabúdajte ani na pitný režim. Bylinkové aj ovocné čaje, zriedené džúsy alebo ovocné či zeleninové šťavy, minerálne vody… Doobeda väčšina z nás vykonáva najviac práce, potrebuje energiu na sústredenie a tak isto nechceme, aby nás z nedostatku tekutín rozbolela hlava alebo nás pri práci vyrušovalo škvŕkanie v bruchu.

Keď nie sme hladní, sme oveľa viac v pohode a môžeme sa venovať všetkým povinnostiam, ktoré treba vyriešiť. Desiata nám teda nenápadne zaručí dobrú náladu a pomáha k lepším pracovným výkonom…