×
Your cart is empty.
Aj horká čokoláda dokáže osladiť život
16. februára 2016 Wordbajan Wordpress

Aj horká čokoláda dokáže osladiť život

Posted in Blog

Aj horká čokoláda dokáže osladiť život

Ja, ty, ona, on, oni. Všetci sú závislí. Môžete odporovať koľko chcete, no po vložení jednej tabličky mliečnej čokolády sa v priebehu pár sekúnd po zjedení dostavujú tie najrýchlejšie abstinenčné príznaky. Tie vyvolajú nezadržateľné nutkanie odlomiť si ďalší kúsok. No a po pár minútach len v nemom úžase sledujeme prázdny obal. Rozhliadneme sa okolo seba a radi by sme našli pri sebe ďalšiu osobu, ktorá s nami čokoládu zajedala. Pravda je však veľmi krutá. Áno, celú sme ju spráskali úplne sami! Hlavne dievčatá v tej chvíli obleje pot, pričom rýchlosťou blesku majú zbalený úbor a utekajú do najbližšieho fitka na bežiaci pás. Niekedy však až príliš podliehajú panike. Je jasné, že po zjedení celej mliečnej čokolády obšťastníme hlavne tukové vankúšiky, no okrem toho sa aj v nej nachádzajú živiny, ktorých sa netreba vôbec obávať.

Lepší 1 kúsok v ústach, než 2 na tanieri!

Ukážte prstom na niekoho, kto nemá rád čokoládu. Veľa takých okolo vás určite nebude. Až 3/4 populácie totiž miluje čokoládu, pričom v priemere skonzumuje jeden človek ročne až 8 kíl čokoládových výrobkov! Než sa dostane čokoláda až do objatia našich chuťových buniek, je za tým dlhý proces, ktorý začína na kakaových plantážach v tropických oblastiach Afriky, Ameriky alebo Ázie. Oficiálny názov kakaovníka je Theobroma Cacao, teda pokrm bohov. Takto ho pomenoval známy švédsky prírodovedec Carl von Linné v roku 1775. Kakaovník bol však posvätným stromom už dávno predtým!

Až v roku 1847 vznikla prvá tuhá čokoláda

Pôvod najslávnejšej sladkosti je opradený veľkou dávkou tajomstiev a mýtov. Podloženými faktami však ostáva, že čokoládová história začala v období pred viac ako 3000 rokmi. Už v tej dobe indiáni kmeňa Olmékov pestovali v dažďových pralesoch Mexika kakaovníky. Po zániku ich ríše v 4. storočí nášho letopočtu sa na tomto území usadili Mayovia, ktorí uvarili horkú tekutinu z kakaových bôbov. Do Európy sa kakaové bôby dostali v 16. storočí zásluhou španielskeho dobyvateľa Mexika Hernána Cortez. Chutili však otrasne! Komu by tiež chutili horké pražené bôby? Ešte dlho sme sa načakali, kým niekto nevyrobil prvý sladký čokoládový nápoj, ktoré dnes poznáme ako sladké kakao.

Čím menej chutí, tým viac prospieva

Kocka kvalitnej čokolády s vysokým podielom kakaa môže v človeku vyvolať podobne príjemné pocity, ako keď uvidí milovanú osobu. Kakaové bôby totiž obsahujú fenyletylamín, ktorý vyvoláva eufóriu a bežne sa vo väčšom množstve vylučuje v mozgu zamilovaných. Aj preto sa počas dňa svätého Valentína podarovávajú svojim polovičkám čokoládové srdiečka. Sladkosť zároveň zmierňuje pocity strachu a jeho potreba rastie pri strese, vyčerpaní alebo u žien pri menštruácii. Čokoláda obsahuje aj endorfín, ktorý býva tiež nazývaný hormónom šťastia. Okrem toho obsahuje minerály ako fluór, draslík a horčík. Netreba však zabúdať, že pre vaše zdravie je vždy prospešnejšia tmavá ako mliečna čokoláda. Horká čokoláda musí obsahovať min. 35% kakaovej sušiny. Na opačnom konci stojí biela čokoláda, ktorá je zmesou kakaového masla so sušeným mliekom a s čokoládou nemá nič spoločné.