×
Your cart is empty.
7 dôvodov prečo nechudnete!
15. mája 2015 Wordbajan Wordpress

7 dôvodov prečo nechudnete!

Posted in Blog

7 dôvodov prečo nechudnete!

1. Nejete dostatok jedla

Zdá sa to byť ľahké, no väčšina z vás si myslí, že keď chcete schudnúť nesmiete jesť! To je najväčšia chyba. Telo je najzložitejší stroj na svete a aj ten má svoje poistky! Musíte vedieť koľko z jedla ubrať aby telo spaľovalo tuk. Ak by ste to prehnali a začali viac hladovať, telo sa prepne do režimu „hladovanie“ zablokuje spaľovanie tuku a bude si ho šetriť na horšie časy. Váš metabolizmus sa zastaví a to je najväčší nepriateľ chudnutia. Naopak, ak chcete metabolizmus rozbehnúť, musíte jesť pravidelne viac krát denne menšie dávky jedla.

2. Veľkosť porcie

Veľkosť porcie je doležitá, pretože aj od nej sa odvíja čas, kedy príde ďalšia porcia jedla. Ak by bola porcia príliš veľká trvalo by telu dlho všetku potravu spracovať. Počítanie kalórií je veľmi únavné, no existuje mnoho pomôcok ako mobilné aplikácie alebo internetové stránky, ktoré sa zaoberajú energetickými hodnotami potravín. Denne by ste mali zjesť aspon 5-6 menších porcií jedla. Každá porcia by mala obsahovať dostatok bielkovín, sacharidov a tukov v správnom pomere.

3. Koreniny

Povedzte nie BBQ omáčke, vyhýbajte sa prebytočným dressingom a omáčkam, ktoré len zbytočne navyšujú váš energetický príjem. Jedna porcia omáčky môže mať až 100-200 kcal, čo je skoro polovica porcie hlavného jedla. Ako alternatívu týchto omáčok máte k dispozícií nízkokalorické dressingy, prípadne si urobte domácu omáčku z kvalitných surovín a korenia. Ideálne je vyhýbať sa omáčkam úplne a používať výlučne čerstvé alebo sušené korenie. (pozn.: vegeta resp. polievkové „korenie“ sa nepočíta za koreniny)

4. Nepite zbytočné kalórie

Najrýchlejší spôsob ako zvýšiť kalórie je vypiť ich! Tekutiny vás však nenasýtia, čiže hrozí dvojité ohrozenie a dvojnásobné priberanie. Ovocné šťavy, ochutené limonády, ochutené pivo – radler, športové, energetické a hypotonické nápoje, alkohol. To všetko spôsobí, že vaša váha sa ani náznakom nepohne nižšie! Ak bez nich neviete vydržať tak postupne znižujte ich konzumáciu na 2-3 drinky týždenne. Pre niektorých ľudí môže odstránenie týchto ochutených tekutín znamenať veľký skok v znížení hmotnosti.

5. Príliš veľa kardia

Preplnené fitnes centrá, obsadené všetky kardio trenažéry a napriek tomu všade samé kilogramy navyše? Myslíte, že keď budete každý deň robiť kardio tak zhodíte hmotnosť? Na začiatku možno niečo zhodíte, no ako so všetkým tak aj s kardiom platí to, že všetkého veľa „škodí“. Telo si zvyká! A to doslova aj na kardio tréning, po určitom čase už nedokážete zhodiť ani po 2 hodinách strávených na trenažéri. Ľudské telo si zvykne aj aerobne a kardiovaskulárne. Ideálne je pravidelne telo šokovať aby neupadlo do stereotypu. Striedanie systémov tréningu, striedanie intenzity, striedanie trenažérov (veslovanie, rýchla chôdza, bicykel,…) Najvhodnejšia je kombinácia silového cvičenia a mierneho kardia v dĺžke 15-20 minút aspoň 3x do týždňa.

6. Netrénujete so závažím

Ak po predchádzajúcom dôvode neviete akým spôsobom cvičiť, tak v tomto bode dostanete odpoveď. Silový tréning je správna cesta. Na silový tréning si telo nikdy nezvykne a nikdy nestratí efekt! Silový tréning vytvára jav nazvaný EPOC (zvýšená potréningová spotreba kyslíka). Stručne povedané, vaše telo spaľuje tuk ešte dlho po tréningu. Niekedy telo spaľuje až 72 hodín po veľmi ťažkom silovom tréningu. EPOC je jedna z magických vlastností nášho organizmu (čo sa týka spaľovania tuku), ktorý by sme sa nemali báť využívať pravidelne.

7. Neplánujete vopred

Príprava a plánovanie je váš najväčší spojenec v boji s nadváhou. Ak viete, že vás čaká dlhý deň alebo pracovný víkend, pripravte sa nato! Ako sa hovorí štastie praje pripraveným, v chudnutí to platí dvojnásobne. Nespoliehajte sa nato, že „nejak bolo, nejak bude“, pretože v takomto prípade nebude nič! Ak nieste ochotní obätovať čas na plánovanie a prípravu, potom vám na vašej postave asi nezáleži tak, ako ste si mysleli. Naplánujte si to, čo nakúpite a nakupujte vopred na pár dní, aby ste nemuseli na poslednú chvíľu utekať do obchodu, alebo hladovať. Vyhnete sa tým nákupu a konzumácii nezdravých potravín. Naplánujte si deň, nabaľte si svoje jedlo do misiek a jedzte kedykoľvek počas dňa. Buďte pripravení na všetko. Naplánujte si jeden „cheat day“ a taktiež deň pred ním a po ňom, aby ste predišli zbytočnému priberaniu.